10 trükk, mellyel az Apple olyan termékeket ad el nekünk, amiket egyébként nem engedhetnénk meg magunknak

2019-ben a Forbes szerint az Apple immár kilencedik alkalommal lett a világ legértékesebb márkája. A vállalat jelenleg 205,5 milliárd dollárt ér, míg az olyan nagyágyúk, mint a Coca Cola vagy a Samsung értéke például „csak” 60 milliárd dollár körül mozog. Az iPhone 11 bemutatását minden eddiginél nagyobb figyelem követte, az eseményt csak a YouTube-on keresztül 5 millió ember követte élőben.

De minek köszönheti a vállalat ezt a népszerűséget és mivel éri el azt, hogy borsos árai ellenére mégis az ő termékeit választják a vásárolt? Cikkünkben most ezeket az okokat próbáltuk meg összegyűjteni.

1. A felhasználók lustasága a cég sikerének egyik legnagyobb kulcsa.

1119278726_1019000543052359.jpg

Az iPhone és MacBook termékek a lehető legkönnyebben kezelhetők, mivel ezeknek a termékeknek az átlag célközönsége meglehetősen ,,lusta”. Nem akarnak semmit letölteni, telepíteni vagy konfigurálni, ezért az Apple mindent megtesz annak érdekében, hogy a felhasználóknak csak be kelljen kapcsolniuk ezeket a készülékeket, és máris mindent elérjenek rajtuk, amire csak szükségük lehet.

1455954008_1617641900068107.jpg

A cég ezen felül igyekszik elérni, hogy a termékei rosszul kompatibilisek legyenek más termékekkel és operációs rendszerekkel, mivel ezzel tulajdonképpen rákényszerítheti a felhasználókat, hogy akik mondjuk iPhone-t vettek maguknak, azok egy MacBook-ot, iPod-ot vagy Apple Watch-ot is vásároljanak maguknak, és fordítva.

2. Az iPhone-ok sokkal gyorsabban “lejárnak”, mint más telefonok.

1565501413_121598541900075.jpg

Amikor új iPhone modell érkezik, az Apple szerelmesei azonnal elnyomhatatlan kényszert éreznek rá, hogy megvásárolják azokat, és nem is csak a márka iránti hűségük miatt. A cég egyik marketing stratégiája, hogy pszichológiailag befolyásolja a vásárlóit: az új készülékek megjelenésével egyidejűleg az iPhone felhasználók észreveszik a jelenlegi készülékeik hiányosságait – lassabban tölt be a Facebook, nincs elég hely a készüléken a kényelmes szórakozáshoz, és így tovább Ennek valójában két oka van:

az új eszközök megjelenésével egyidejűleg általában új operációs rendszer is érkezik, mely rosszul kompatibilis a korábbi modellekkel. Ha a felhasználó új iOS verzióra frissít tényleg azt érzi, hogy a készüléke jelentősen rosszabb lett. Korábban a cég a telefonok akkumulátor idejével is trükközött, és bár állítólag ezt a felhasználók érdekében tették, hatalmas botrány keveredett ebből és kénytelen volt elállni a régi készülékek ilyen módon történő befolyásolásától.
 egy új modell megjelenése után a felhasználó akaratlanul is jobban koncentrál a jelenlegi készüléke hibáira, még azokat az apró kellemetlenségeket is észreveszi, melyek korábban nem szúrtak volna neki szemet. Ez szintén növeli az új iPhone készülék megszerzése iránti vágyat.

3. Az Apple nem is igazán a termékeket, hanem a velük kapcsolatos történeteket népszerűsíti.

1053298613_1919001391491518.jpg

Az Apple értékesítési taktikája maximális izgalmat vált ki azokból is, akiket egyébként nem igazán érdekel a márka. Egyetlen ilyen vállalat sem készít akkora eseményt az újonnan debütáló termékeinek, mint az Apple. A cég az ilyen eseményeket aktívan él a történetmesélés lehetőségével: narratívákat készít és történeteket mutat be azokról az emberekről, akik szeretik az Apple-t.

Az évek során a felhasználói tábor és a média egyre nagyobb elvárásokkal áll neki az ilyen Apple rendezvényeknek, melyet nem mindig sikerül teljesítenie a cégnek. A legjelentősebb visszaesés az iPhone 5 megjelenésekor volt tapasztalható, amikor a cég tulajdonképpen egy az egyben a 4-es készüléket próbálta meg újra eladni a vásárlóknak, minimális változtatásokat végezve a készüléken. Ekkor a cég telefonjai iránti kereslet jelentősen lecsökkent.

Ma már az Apple jobban koncentrál az új készülékei megjelenésére, mint eddig bármikor, és egyes összeesküvés elméletek szerint a készülékek megjelenésekor internetre kerülő vicces mémeket is maga a cég indítja útnak, hogy ezzel még inkább népszerűsítse termékeit az online felületeken. Lehet benne valami.

768082932_2137670190014926.jpg

4. Minden márkaüzlet célja, hogy úgy néz ki, mint az üvegkocka a Fifth Avenue-n.

1437234183_1661190014595691.jpg

Az Apple Store-oknak nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük: bizonyos lépéstávolságra kell lenniük a város központjától, és a legnépszerűbb bevásárlóközpontok és sétálóutcák közvetlen közelében kell elhelyezkedniük. A formatervezést tekintve a skandináv minimalista stílusra támaszkodnak, és csak három anyagból készülhetnek: rozsdamentes acél, természetes fa és üveg. Az Apple Store-ok központja és mintapéldánya a New York-i Fifth Avenue-n található üvegkocka.

5. Az Apple Store-ok belseje félig üres.

1521359720_2139178319001555.jpg

Az okostelefonok és laptopok így nagyobb figyelmet kapnak, és jobban csalogatják az ügyfeleket. Nincsenek hagyományos értelemben vett pénztárosok, viszont a vásárlók bármelyik alkalmazottnál tudnak kártyával fizetni, készpénzzel viszont csak az arra kijelölt helyeken.

Akár egy egész napot is eltölthetünk az Apple Store-okben: sok amerikai ember számára ez a napi rutin részét képezi. Bemennek a boltba, majd szörföznek a neten és a leveleiket ellenőrzik, a cég pedig nem gátolja őket meg ebben, mivel ezzel is növekszik az emberek márka iránti lojalitása.

6. Az alkalmazottak az Apple saját taktikáját használják: megközelítés, felderítés, jelenlét, figyelés, vásárlás.

Az ügyféllel folytatott interakcióhoz az alkalmazottak emlékezésen alapuló mnemotechnikát használnak: megközelítik az ügyfelet, felderítik az igényeit, megmutatják a megoldást, meghallgatják a kérdéseiket, majd levezénylik a vásárlást.

7. Az Apple Store alkalmazottaknak nem elég megmutatniuk, hogy hol van az adott készülék, amit a vásárló keres.

915035191_1367848119001641.jpg

A cég biztos benne, hogy a vásárlóknak nem tetszene, ha az eladók csak egyszerűen elmondanák, hogy hol található az adott termék, amit keresnek. Fontos, hogy odakísérjék a vásárlókat a keresett készülékhez és a lehető legudvariasabb módon segítsék őket mindenben – akár magának a készülék főbb funkcióinak a felfedezésében is.

8. A kék pólók állítólag a bolt elitségét mutatták.

556489596_1954190017560577.jpg

Az Apple technológiáját sokan a kiváló minőséggel és dizájnnal azonosítják, ám a márkának sokáig komoly problémái voltak a munkaruhákkal kapcsolatban. Sokáig egyáltalán semmilyen összhang sem volt a dolgozók munkaruháját illetően – az első ilyen lépést maga az alapító tette meg: a dolgozók számára levehető ujjú nylon dzsekiket készíttetett, amik könnyedén mellénnyé alakíthatók voltak. Nem meglepő módon, ez nem okozott túl nagy örömöt az alkalmazottak körében.

Csak 2015-ben, a cég akkori alelnöke, Angela Arends tette meg az első komoly lépéseket afelé, hogy egységesítse a dolgozók ruháit: a cég elitségét kifejező kék színű pólót választott, fehér emblémával. 

9. Erre a bűnözők is felfigyeltek.

416302292_1640745190018610.jpg

Nem egyszer fordult elő, hogy a tolvajok Apple Store eladónak öltözve az ikonikus kék pólóban egyszerűen hátra mentek a raktárba és észrevétlenül csempészték ki onnan az iPhone-okat. Kínában még rosszabb volt a helyzet: ott 2011-ben nemcsak a készülékeket, de még az Apple Store-okat is hamisították. Az országban összesen 22 hamis „alma” üzletet kellett bezárni, melyekről senki nem mondta volna meg, hogy nem igazi Apple bolt. Az alkalmazottak kék ruhában dolgoztak és az üzletek is meglepően jól kidolgozottak voltak. Egyébként még maguk az alkalmazottak is biztosak voltak benne, hogy hivatalos Apple Store-ban dolgoznak.

…ezért a dolgozók most fekete színű ruhákat hordanak.

1342802055_1746795801900193.jpg

Talán a kék pólók körüli botrányoknak és szerencsétlenkedésnek is köszönhető az, hogy a cég ilyen szempontból teljesen újjászületett és minimalista fekete pólókra váltott. Az alkalmazottak karján lévő okosóra szintén a kötelező munkaruha részét képezik – ezt munkaidőben mindig hordaniuk kell.

10. A filmekben az emberek mindig Apple készülékeket használnak, de a cég semmit sem fizet ezért.

1598424_1641900204399744.jpg

2011-ben összesen 891 filmben, sorozatban és televíziós showban bukkant fel valamilyen Apple termék. A cég marketing vezetője, Phil Schiller megerősítette, hogy bár a cégnek vannak olyan alkalmazottjai, akik szorosan együttműködnek Hollywooddal, ők maguk sosem fizettek azért, hogy egyik vagy másik filmes cég reklámozza a termékeiket.

Bár a gyártók ki is takarhatnák a logókat vagy más tech cégek készülékeit is használhatnák, ennek ellenére mégis szívesen mutogatják az Apple készülékeket a filmjeikben, mivel ez egyfajta karakterességet ad az azokban szereplő színészeknek, a film maga pedig drágábbnak tűnik miattuk.

Forrás: