Miért sokkal boldogtalanabbak azok az emberek, akik Photoshopolják magukat, hogy tökéletesen nézzenek ki?

Vékony derék, hosszú lábak, nagy szemek és mindent egybevetve csalogató összkép – a közösségi média arra késztet bennünket, hogy fényképeink posztolásakor a lehető legjobban nézzünk ki. És vannak olyan alkalmazások, amelyek készen állnak arra, hogy a fotószerkesztő eszközeikkel segítsenek a tökéletességre való törekvésünk elérésében. A valóságban ez a tevékenység sokkal komolyabb dolgokat rejt, amelyek kapcsolódnak a mentális egészséghez és az önértékeléshez.

Az 5percblog kutatást végzett a témával kapcsolatban, és arra a következtetésre jutott, hogy a fotók posztolás előtt történő szerkesztése sokkal bonyolultabb hatással van ránk, mint gondolnánk. Ideje többet megtudni erről!

A fényképek szerkesztése trenddé vált.

1598148048_725232110039439.jpg

A fényképek Photoshopolása a közösségi médiában való közzétételük előtt a hírességek és a normál felhasználók körében megszokottá vált. Első pillantásra ez az ártatlan tett egyszerű kívánságnak tűnhet, hogy javítsa a megjelenést, és a legjobb formánkat mutassuk. De a valóságban a bizonytalanság, a testkép zavar és a depressziós állapotok rejtőzhetnek mögötte.

A szelfik készítése hangulatromboló tevékenység.

1980110607_762110048205745.png

Kiderül, hogy a szelfik készítését olyan tevékenységnek tekintik, amelytől az emberek lehangoltnak és elkedvetlenedettnek érzik magukat. A közösségi média fokozza a megjelenésünkre irányuló figyelmet, és ez különösen a fiatal nőket érinti. Egy jó szelfi nagyszerű eszköz, hogy jó benyomást kelthess az emberekben az interneten.

A fiatal nők hajlamosak több képet közzétenni magukról, mint bárki más. Megállapítást nyert, hogy egy csomó szelfi készítése után a hölgyek szorongást érezhetnek és elveszíthetik önbizalmukat. Ezenkívül néhányuk kevésbé vonzónak érzi magát, miután online közzétette a szelfijét.

Az emberek tökéletesek akarnak lenni.

765241963_519721100442225.jpg

Nem kell profi szakembereknek lennünk egy retusáló program használatához – a beépített szűrővel rendelkező alkalmazások mindent megtesznek nekünk. Néhányat közülük vicces és nagyon szórakoztató használni. Néhány szó szerint a felismerhetetlenségig megváltoztatja arcvonásainkat. És amikor ezeket az erőfeszítést tesszük, hogy hibátlannak és ellenállhatatlannak tűnjünk mások szemében, teljesen elfeledkezünk a valódi szépségünkről.

A képek feljavítása mögött komoly probléma van.

945157791_453341211005425.jpg

A képek posztolás előtti szerkesztését befolyásolhatja a bizonytalanság és az önmagaddal való elégedetlenség érzése. Különböző típusú elégedetlenség létezik – például a túlsúly vagy a túlzott soványság, a testalkat, a bőrünk, a hajuk vagy bármely más olyan dolog miatt a testünkön, amelyet nem találunk elég szépnek. És ezeket az érzéseket ronthatja, ha folyton mások lenyűgöző képeibe ütközünk, amelyek valószínűleg szintén tökéletesre vannak Photoshoppolva.

Még a sok kedvelés egy frissen feltöltött, szűrővel ellátott fotó alatt sem okoz sok boldogságot azok számára, akik nincsenek kibékülve önmagukkal. Ez csak arra ösztönözheti őket, hogy több szerkesztett fotót tegyenek közzé, hogy támogassák a róluk kialakult ideális képet, de a valóságban ez csak még intenzívebb szorongást okoz.

Vannak mentális egészséggel kapcsolatos következmények.

953185589_964721100520644.jpg

Fontos megemlíteni, hogy a közösségi média nem feltétlenül okoz alacsony önértékelést és mentális rendellenességeket, de közelebb vihet hozzájuk. Ha már sokszor hasonlítod össze magadat másokkal, és ha elégedetlen vagy önmagaddal, akkor hajlamos lehetsz ezt még inkább megtenni olyan platformokon, mint az Instagram vagy a Facebook. Ez csak ronthatja a helyzetet, és nem hozza meg neked a boldogságot.

Mindig jobb, ha magadra koncentrálsz mások helyett.

284942651_752110053067379.jpg

Lehet, hogy néha jobb, ha bezárod az alkalmazást, és próbáld meg valami mással elterelni a figyelmedet. Találj magadnak egy új, izgalmas tevékenységet vagy hobbit, amely kitölti a szabadidődet és elvonja a figyelmedet azokról a képekről. Végül is a hosszú távú boldogságot nem a közösségi média platformjain építik fel, hanem a saját kezünkkel.

Milyen gyakran posztolsz a közösségi médiában? Szerkeszted is a fényképeidet, mielőtt feltöltenéd őket? Egyetértesz a cikkben említett pontokkal? Beszéljünk róla a hozzászólás szakaszban!

 

 

Forrás: