9 titok a Maine Coon macskákról, amikről a tenyésztők hallgatnak

Számtalan különleges macskafajta létezik a kopasz macskáktól egészen a bengáli macskákig, de kétség sem fér hozzá, hogy a hatalmas méretű Maine Coon cicák az egyik legkülönlegesebbek. Mindannyian fantáziáltunk már róla, hogy mihez kezdenénk egy ilyen hatalmas méretű szőrcsomóval az otthonunkban, de még mielőtt vakon rohannánk a legközelebbi tenyésztőhöz, hogy elhozzunk egyet, érdemes tisztázni néhány dolog, melyet sokszor maguk a tenyésztők sem árulnak el a leendő gazdáknak.

1. Nem olyan hatalmasok.

1100913038_718000549059928.jpg

Valószínűleg mindenki látott már különféle macskakiállításokon vagy macskatenyésztőknél készült képeket, melyeken a Maine Coon macskák valóban hatalmasnak tűnnek. A legendák szerint 15-25 kilósra is megnőhetnek, ez azonban messze áll az átlagosnak mondható valóságtól. Valójában ezek a macskák nem olyan hatalmasak, mint ahogy azt a tenyésztők próbálják mutatni, a hímek átlagos súlya 6-8,5 kiló (ivartalanított 12 kg is lehet), a nőstényeké pedig 3,6-5,4 kiló (sterilizált 8 kg is lehet).

Összehasonlításképpen egy házi macska is simán meg tud nőni akár 5 kilósra is, ennek tükrében pedig máris nem tűnnek olyan hatalmasnak a Maine Coon cicák, pláne a nőstények. A Maine Coonok óriásinak hitt méretéhez általában hozzájárulnak a tenyésztők trükkös perspektívában készült fényképei: a macskák feje rendszerint közelebb van a kamerához, mint a gazdáik, így valóban elképesztő méretűnek tűnnek.

Persza a Maine Coon cicák kétségkívül hatalmasok és lenyűgözők, de nem feltétlenül szabad bedőlni az interneten látott robusztus méreteknek.

2. A Maine Coonoknak saját betegségük van.

255161471_198518000664778.jpg

A fajtának sajátos betegségei vannak. Az egyik ilyen a hipertrófiás kardiomiopátia. A betegség általában közép- és idős korban jelentkezik és tüdőödémához, illetve hirtelen lebénult hátsó végtagokhoz, majd azonnali kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet. Az ilyen kardiológiai problémák miatt fontos, hogy a Maine Coon cicákról kasztrálás vagy sterilizálás előtt EKG-t és szívultrahangot kell készíteni.

A fajta egy másik sajátos betegsége a gerinc izomatrófia. Ez sokszor már gyerekkorban is jelentkezik: a test hátsó része megcsavarodik, melynek eredményeképp a macska képtelen lesz ugrani.

Emellett a Maine Coonok minden más fajnál hajlamosabbak a csípő dysplasia-ra.

3. Barátságosak, de nem szelídek.

265680035_2050371800070581.jpg

A Maine Coonokat gyakran „szerető óriásoknak” hívják a kedves és gondoskodó természetük miatt. A tenyésztők állítják, hogy ezek a macskák jól kijönnek más állatokkal és a gyermekekkel. Ez részben igaz is, a Maine Coon cicák még akkor sem eresztik ki a karmukat, ha a gyermekek például a bajszukat vagy a farkukat ráncigálják, sőt, a cicák sokszor maguk másznak be a gyerekek mellé, mert szeretnek velük aludni.

Arról azonban a tenyésztők legtöbbször hallgatnak, hogy a Maine Coon cicák nem szeretik, ha emelgetik és nyomorgatják őket. Ilyen esetekben egy rosszul nevelt macska nemcsak karmolhat, de akár haraphat is.

4. Örök kiscicák.

17268934_676180008331243.jpg

Ezek a macskák alapból lassan nőnek: egy éven belül érik el a pubertást, teljes növekedésük pedig 3, egyes esetekben 5 éves korukig tart. Fontos tudni azonban, hogy a Maine Coon cicák ezután is megtartják gyermeki játékosságukat és „lökött” természetüket – a minél magasabbra mászás után iránti vágyuk pedig idős korukra sem csökken.

Utálod, ha felmászik a macska az asztalra? Idegbajt kapsz, ha lelök valamit a polcról vagy a szekrény tetejéről? Akkor határozottan nem a Maine Coon a te fajtád, ezeknek a cicáknak ugyanis lételemük a csínykedés.

5. Ezek a macskák nagyon hangosak.

Mármint nem a szó szerinti értelemben véve, de imádnak “beszélni” és kommunikálni egymással illetve az emberekkel. A tenyésztők szerint a macskák speciális hangszálai is hozzájárulnak ahhoz, hogy nyávogás helyett egy sokkal dallamosabb hang segítségével kommunikálnak a környezetükkel. Csak akkor válaszd ezt a fajtát, ha nem feltétlenül ragaszkodsz a folyamatos csendhez az otthonodban. 

6. Szeretnek játszani a vízzel.

259174306_731011800093874.jpg

A Maine Coonok szeretnek játszani a vízzel. Egyes szakértők úgy vélik, hogy ez a vonás a távoli őseiktől származik – akik hajósok macskái voltak, és ezért hosszú időt töltöttek a tengeren. Sok Maine Coon gazdi állítja, hogy a macskája azonnal betalálja a házban hagyott vizes vödröket, és úgy tesz, mintha megpróbálná „kiásni” a benne található vizet.

Sajnos az ilyen ásások közben sokszor akaratlanul is kiborítják a vizet, ezért jobb, ha néha inkább a fürdőkádba tett vödör vízzel segítjük kielégülni ezt a fajta kíváncsiságukat.

 

7. Nem szeretik a magányt.

1175165720_820942618001016.jpg

A Maine Coonoknak sok közös vonásuk van a kutyákkal. Általában egy embert fogadnak el gazdájukként, és életük végéig hűek maradnak hozzá. Ha a macska az összes családtag közül Téged választott gazdájának, akkor rendkívül szerencsés vagy, de vannak hátrányai: valószínűleg búcsút inthetsz a magánéletednek, a cica ugyanis még WC-re vagy a zuhany alá is követni fog. Nem szabad azzal kínoznunk őket, hogy kizárjuk a helységből, amiben tartózkodunk, fontos, hogy a szobák ajtajai mindig nyitva legyenek.

Ezek az állatok utálják a magányt: még ha csak néhány órára is hagyod el a házat, a Maine Coon cicák heves sikolyokkal és nyávogással fogadnak majd, amikor hazatérsz. Nagyon okos macskafajta, ezért könnyen betaníthatók nekik a különféle kutyatrükkök, például az, hogy „ül”.

8. Nagyon tiszta állatok.

997819785_539918001190554.jpg

Ezek a macskák a tisztaság és a megjelenésük megszállottjai, ezért folyamatosan és rendkívül nagy gondossággal nyalogatják magukat. A tisztaságnak azonban van árny oldala is: a cicák nagyon kényesek a macskaalmot illetően. Általában hosszú ideig tart kiválasztani azt az anyagot, amit a macska is elfogad majd végül.

A macska körmei folyamatos gondoskodást igényelnek, ezért ha nem szeretnénk, hogy a bőrkanapénk, vagy akár a saját bőrünk lássa kárát, akkor időről-időre mindenképpen célszerű manikűröshöz vinni a kedvencünket.

9. Nem feltétlenül brutális a megjelenésük.

1275608620_1107175261800113.jpg

Sokan úgy gondolják, hogy a Maine Coonoknak nagyon brutális, erőteljes megjelenésük van, de ez nem minden esetben igaz. A szemek ragadozókra jellemző bemetszése, és a jellegzetes, masszív álluk miatt ezt a macskafajtát gyakran hasonlítják a színész Ron Perlman-hez.

Valójában ennek a fajnak két ága van: európai és amerikai. A brutális megjelenés inkább csak az első, vagyis az európai változatra jellemző, ahogy a fülek végén lévő nagy szőrös bojt is. Az amerikai ághoz tartozó Maine Coon cicák ezzel szemben sokkal elegánsabbak, bájosabbak.

Forrás: