7 tipp, hogy megússz akármilyen vészhelyzetet egy karcolás nélkül

Az élet tele van váratlan eseményekkel, melyek közül vannak veszélyesek és kevésbé veszélyesek. Fontos, hogy az ember minden helyzetre fel legyen készülve, például ha megtámadják az utcán, vagy eltéved az erdőben, esetleg bennragad egy égő házban. Annak érdekében, hogy ezekre mindenki valamilyen szinten fel legyen készülve, elhoztuk ezt a cikket, mely segíthet kikecmeregni a vészhelyzetből.

1, Ha megtámadnak az utcán

Ha közterületen vagy, ahol potenciális áldozat lehetsz, inkább függeszd fel a zenehallgatást, vagy a telefonon való játszást.

Ha látod, hogy valamilyen fegyvert ránt elő a támadó, próbálj elmenekülni és közben kiabálj, hívj segítséget. Csak akkor szállj szembe a támadóval, ha olyan fegyvere van, ami elől nem tudsz elfutni.

Ha nem tudsz elmenekülni, akkor próbáld valahogy megsebezni a támadót, például az ujjaddal bökj a szemébe, vagy csapj rá a torkára, rúgd vesén. De a harapás, karmolás is segíthet. Az orr megütése különösen hatékony, mivel könnybe lábad tőle a szem és fájdalmas is egyben.

510090609_1580222308041687.jpg

2, Ha hideg vízbe estél

Ha túléltél egy repülőgép vagy hajó-baleset, és beleestél a hideg vízbe akkor a következőt kell tenned. Mivel a testhő nagy része a fej tetején keresztül elveszik, fontos, hogy az a rész száraz maradjon.

Ha nem tudsz kiúszni a partra, tartsd fenn azt a pózt, amivel melegen tudod tartani a testedet (jobb oldali kép). Ilyenkor a lehető legkisebbre össze kell húznod magad.

Ha másokkal vagy, akkor a legjobb megoldás ha egymást melegítitek fel. Amennyiben kijutottál a vízből, a legjobb, ha egyből megszabadulsz a vizes ruháidtól és szárazra cseréled őket.

1791554904_982308051578412.jpg

3, Ha égő épületben vagy

Keresd meg a kijáratot jelző táblát. A gyárakban, erőművekben, általában van kijelölt vészkijárat amit az emberek tudnak használni vészhelyzet esetén. Társasházak esetében ismerni kellene az összes lehetséges kijáratot és evakuálási útvonalat, hogy tudd merre kell menekülnöd, ha baj van.

Ha füst van az épületben, akkor hasalj le a földre és kússz a kijárat felé. Tartsd a fejed a lehető legalacsonyabban, hogy valamennyire elkerüld a káros anyagok belélegzését.

Ha csapdába kerültél, próbáld felvenni a kapcsolatot a tűzoltósággal. Tegyél ki valami jelzést az ablakba, ha nem tudsz telefonálni.

1837919268_723080682442491.jpg

4, Ha hurrikán van

Ha tudod, hogy olyan helyen laksz, ahol gyakori a tornádó vagy a hurrikán, akkor biztosítsd a házat, például az ablak előtti fákat vágd ki és strapabíróbb ablakokat szereltess be.

Ha nem tudsz kimenekülni a házból, akkor kerüld el az ablakhoz közeli helyeket. Csukd be az összes ajtót és ülj le egy sarokba, vagy fürdőkádba.

Ha sikerül a tornádó előtt elmenekülni, akkor ne menj egyből haza amint lecsillapodott a vihar. A vízzel elárasztott területeket is kerüld el, mert nagy esély van rá, hogy elektromos töltése lehet. Ameddig a tűzoltóság nem engedélyezi, ne igyál csapvizet, mert a vízben vegyi anyagok lehetnek.

1941296962_423080721875961.jpg

5, Földrengés esetén

Bújj az asztal alá és takard le a fejed. Ha ágyban fekszel mikor a földrengés zajlik, akkor ne kelj onnan fel, hanem takard el az arcod egy párnával. Addig maradj ezekben a helyzetekben, ameddig a földrengés el nem múlik.

Kerüld az ablakokat és a lámpákat, valamint minden olyan bútort, ami esetleg rád eshet.

Ne használd a liftet, ha nyilvános épületben tartózkodsz, inkább lépcsőn közlekedj. ha úgy adódik.

Ha a szabadban vagy kerüld el jó messziről az épületeket a fákat és az áramvezetékeket. Ha autóban vagy, húzódj le vagy parkolj le, de lehetőleg ne legyen körülötted semmi.

1560513507_1504186423080830.jpg

6, Ha eltévedsz az erdőben

Maradj nyugodt, próbálj meg ép ésszel, higgadtan gondolkodni. Figyeld meg mi van körülötted, és próbálj valamilyen útvonalat, ösvényt keresni.

Ha van nálad iránytű, próbáld meghatározni hol lehetsz. Ha kell menj feljebb és nézz szét melyik irányba indulhatnál el. Próbálj civilizációra utaló jeleket keresni, füstöt, templomtornyot… stb.

Kövesd a folyót, patakot, mert nagy valószínűséggel egy lakott település felé fog vinni, ahol ember élnek és kérhetsz ott segítséget.

Ha éjszaka tévedtél el, akkor húzd meg magad valahol, a legjobb, ha mindig van nálad sátor és indulj útnak reggel. Ügyelj arra is, hogy éjjel ne vízközelbe legyél, mert az vonzza az állatokat.

1278387922_1908002308091273.jpg

7. Ha elkap egy áramlat:

Általában csak azokon a területeken szabad úszni, ahol életmentők állnak rendelkezésére, hogy segítsenek.

Ha erőteljes áramlatba kerülsz, ne ess pánikba és ne próbálj meg úszni ellen irányba. Jöjj rá, hogy merre megy az áramlás, és ússz arra merőlegesen, ez az egyetlen mód a meneküléshez.

Ha elveszíted az irányítást, emeld a fejét a víz fölé, hogy lélegezni tudj. Nem kell magasan a víz felett lenned ahhoz, hogy túléld.

1035813519_1442308103468219.jpg

via

Forrás: