19 titokzatos dolog, amely minden hónapban megtörténik a női testben, és mi még csak nem is tudunk róluk

A női test különböző mennyiségben termel ösztrogént és progeszteront. Ezek felelősek a bőrfoltokért, rossz hangulatért és fájdalmakért a menstruációs időszak alatt. Nekik köszönhetően agyuk mérete is havonta növekszik, majd később csökken. Ezek a folyamatok minden egyes hónapban megtörténnek a nők testében, ám ők mit sem tudnak ennek összetettségéről. Mostani cikkünkben részletesen leírjuk, mi is történik valójában ilyenkor.

1.-5. nap: A vér bárhonnan kijöhet.

A menstruációs ciklus ideje alatt a méhben szétrobban a pete, és hatalmas mennyiségű hormon szabadul fel. A szervezet ilyenkor prosztaglandint termel, mely hasi és deréktáji görcsöket idéz elő.

Néhány nő azonban orrvérzést tapasztal ezen időszak alatt, amit helyettes vagy kiegészítő menzesznek hívnak. A szakértők alapvetően úgy gondolják, hogy a testen belül nincs olyan hely, ahol a menstruáció ne fordulhatna elő. Ez azért történik, mert a test vérnyomása meghaladja a normál értéket és a kapillárisok felduzzadnak, majd kiszakadnak.

A bőr rendkívül érzékeny lesz, pattanások jelennek meg, és a bőr is olajos, zsíros lesz.

A ciklus elején a vérben kevés ösztrogén van, ezért sok nő érez energiahiányt, valamint a szokásosnál gyorsabban fáradnak el.

A vérben vérrögök jelenhetnek meg, melyek az alvadás miatt alakulnak ki. Így próbálja a szervezet megvédeni a testet a túlzott vérzéstől.

A periódus vége felé a méhben tárolt “fáradt vér” oxidálódik és a színe is megváltozik élénkvörös árnyalatáról sötétbarna színűre.

254155130_1982230804169370.jpg

6.-13. nap: A legjobb idő az emberekkel való kommunikációhoz.

Az ösztrogén szint növekszik, a nő közérzete és energiája fokozódik, aktívabbá válik.

Könnyebben tudnak kommunikálni más emberekkel ebben az időszakban, mert javul a térben való orientáció. A nők ilyenkor dekoratívabbá válnak, sőt megváltozik a kisugárzásuk és a férfiak egyből felfigyelnek rájuk.

Ebben az időszakban új petesejt érik a petefészekben, és a test elkezd felkészülni a fogamzásra.

343939626_1236007612308043.jpg

14.-15. nap: A nők ekkor a legszebbek.

A pete megérett és a méh fele tart. Ez a folyamat legfeljebb 2 napig tart, és az ösztrogén szint ebben az időszakban eléri a csúcspontját.

A nők ilyenkor kivirulnak, de nemcsak lelkileg, hanem testileg is. A bőr sima lesz, matt és bársonyos. Ugyanakkor a libidó is eléri a maximumot.

Az ösztrogén magas koncentrációja miatt javul az úgynevezett implicit memória (amikor az ember tudat alatt a múltbéli tapasztalatai alapján cselekszik). Ennek eredményeként sok műveletet automatikusan hajtanak végre.

Ezen időszak alatt sokkal jobb készségekkel rendelkeznek, ezért ilyenkor a legjobb olyan dolgokat elsajátítani, mint a vezetés vagy a nyelvtanulás.

Az ösztrogén aktívan befolyásolja a hippokampuszt, mely részt vesz az emlékek tárolásában. Ez az agy azon része, melynek mérete havonta növekszik.

A hormonok az agy amigdalajara is hatnak, mely az érzelmek, különösen a félelem feldolgozásáért felelős. Amikor az ösztrogén koncentrációja a vérben eléri a maximumot, akkor döntenek a nők a kritikus helyzetekben.

716898029_1404058230805835.jpg

16. és 28. nap: Az összes folyamat a testben zajlik.

A pete elhagyja a tüszőt, és létrejön a helyén az úgynevezett sárgatest. Ez egy ideiglenes mirigy, amely kiválasztja a progeszteront. Ennek a hormonnak köszönhetően a test minden folyamata lelassul. Előfordulhat, hogy kis tályogok alakulnak ki, mivel a bőr zsírosabbá válik. Minél közelebb van az illető a ciklus első napjához, annál dominánsabbak lesznek ezek a jelek.

A libidó csökken a mellek pedig érzékenyebbé válnak.

Az ösztrogén szintje lassan csökken, és a ciklus végére eléri a minimumot. Ez a hormon segít megbirkózni a félelemmel, ezért a szorongás gyakran nő a menstruáció előtti és utáni időszakban.

Ha a fogantatás nem történik meg, a sárgatest megsemmisül, és új ciklus kezdődik.

562218811_699291230806212.jpg

via

Forrás: